Smartphone-fotografie: vierkant én...

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 12:42

abstract of minimalistisch!
Dat was de opdracht die onze leden meekregen voor de clubavond van 16 oktober. Het was de bedoeling dat er speciaal voor dit thema foto's werden gemaakt - huiswerk dus!

Voor veel thema's kunnen er tevens beelden uit het foto-archief worden ingestuurd, maar bij deze opdracht lag dat niet voor de hand. Het idee erachter was om met een vrij beperkte camera creatief te zoeken naar bepaalde composities en die heel bewust te kaderen. Dat kan heel leerzaam zijn omdat je niet kunt leunen op alle techniek en mogelijkheden die een 'echte' camera over het algemeen te bieden heeft.

Ook afwijkend was dat de foto's vierkant moesten zijn. Meestal fotograferen we met onze camera's in de verhouding 2:3 of 3:4 en soms worden deze dan wel achteraf gecropt naar vierkant (1:1). Maar het is ook wel eens leuk om meteen in dit formaat te werken, het laat je toch net even wat anders kijken naar compositie. De meeste smartphone-camera's kunnen ingesteld worden op vierkant formaat, wat dan al een houvast biedt.

Voor sommige clubleden betekende het fotograferen met een telefoon dat ze enigszins uit hun comfort zone moesten komen ;)
De meesten van ons hebben niet voor niets een camera gekocht met uitgebreide instelmogelijkheden en vaak ook nog losse lenzen. In vergelijking daarmee voelt fotograferen met een smartphone misschien wel een beetje als een achteruitgang - zo is de ergonomie ervan niet ideaal: er zit geen fijne grip op en ook de knoppen ontbreken. En veel smartphone-camera's hebben maar een enkele lens met een vast brandpunt. Je moet dus kaderen door de smartphone te bewegen ten opzichte van het onderwerp en/of te 'zoomen met je voeten'.

Daarnaast moesten de foto's dus óf abstract zijn óf een minimalistische compositie hebben. 'Abstract' en 'minimalistisch' zijn vormen van fotografie die wel enigszins in elkaars verlengde liggen, maar zeker niet hetzelfde zijn. Wikipedia geeft de volgende definitie van 'abstracte fotografie': "een creatieve vorm van fotografie die ernaar streeft het gefotografeerde onderwerp onherkenbaar te maken door onder meer gebruik te maken van extreme close-ups, beweging of het isoleren van een gedeelte van een tafereel. Hierbij heeft de fotograaf vooral aandacht voor lijn, kleur, textuur en vorm."

Minimalistische fotografie komt voort uit de 'minimal art' of het minimalisme en wordt gekenmerkt door (zeer) weinig beeldelementen of kleuren en veel rust in het beeld door gebruik van negatieve ruimte.

Abstract en minimalistisch kunnen wel samenkomen in een beeld, maar dat hoefde in dit geval niet.  

De foto's hierboven is gemaakt door Monique, die een mooi abstract beeld wist te creëren met behulp van een zaklampje en een glas. Erg goed bedacht en uitgevoerd!  Ook onderstaande foto is van de hand van Monique - een soort minimalistische portretfoto  van haar hond die erg aansprekend is:

 

 

 

De volgende twee foto's zijn gemaakt door Aart. De eerste foto is erg kleurrijk en heeft iets weg van een abstract schilderij.
De tweede heeft een symmetrische compositie, door de subtiele kleurschakeringen ontstaat een mooi en boeiend beeld:

 

Arina laat zien dat je heel veel rust aan kunt brengen in foto's door ze om te zetten naar zwart-wit, waardoor heel sfeervolle beelden ontstaan: 

 

Tina creëerde een minimalistisch beeld door te spelen met fruit. Voor de tweede foto liet ze zich enigszins inspireren door de Belgische fotograaf Bert Danckaert:

 

Ronald had goed gezien dat in de lucht vaak ook al veel negatieve ruimte te zien is. Dat levert twee heel rustige beelden op met fraaie kleuren:

 

 

Voor Miranda lukte het niet om vóór de clubavond foto's te maken in dit thema, maar later vond ze toch nog inspiratie:

 


Jan Lukas stuurde vanaf zijn vakantie-adres nog de volgende fraaie bijdrage aan dit thema:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.