Zoals we al in de presentatie van Jan Lukas op 2 oktober zagen, kan tegenlicht fotografen heel veel mogelijkheden bieden. Tegelijkertijd is het ook niet de makkelijkste soort licht: de contrasten kunnen erg groot worden en voor camera's zijn die vaak niet zo makkelijk te overbruggen. Het vraagt soms ook wel wat ervaring om tegenlicht goed te gebruiken tijdens het fotograferen.
Het bekijken van de resultaten in het thema tegenlicht stond op het programma voor 30 oktober. Maar soms komen er op een clubavond ook nog andere onderwerpen aan de orde. Zo vroeg een van onze leden zich af of het mogelijk is om tijdens de foto-besprekingen wat meer aandacht te besteden aan hoe foto's tot stand komen, welke keuzes de fotograaf daarbij heeft gemaakt en hoe de kijker het beeld in zich opneemt. Dat vonden alle clubleden een heel goed idee, maar een wat uitgebreidere bespreking kost echter ook wat meer tijd en aandacht.
Daardoor lukte het niet meer om tijdens de clubavond van 30 oktober alle ingestuurde foto's goed te bekijken en bespreken en hebben we een deel moeten doorschuiven naar 13 november. De resultaten mochten er echter wel zijn!
De fraaie en sfeervolle foto hierboven is gemaakt door ons nieuwe clublid Berrie Hessels. Van hem is ook het onderstaande beeld dat een mooi landschap met tegenlicht (strijklicht) laat zien:
Marcel gebruikte tegenlicht bij de volgende twee prachtige close-up-foto's waar verschillende insecten op te zien zijn.
Een derde foto van hem (een mooi gekleurd blad met het silhouet van een spin) is te zien in de rubriek 'uitgelicht'!
Ook Arina maakte heel sfeervolle detailbeelden in de natuur met veel kleur en tegenlicht:
Miranda wist aan de oever van de Maas de beste plekken te vinden voor foto's van een lage zon in combinatie met wat mist.
Dat leverde de volgende indrukwekkende beelden op:
Ook Aart combineerde tegenlicht met een waterrijk landschap in een van zijn foto's. In de tweede foto een close-up van een siergras met tegenlicht waardoor een mooi en bijna grafisch silhouet ontstaat:
In de foto's van Berry eveneens twee verschillende tegenlicht-situaties. Een mooie laagstaande zon in de nevel die een heel sprekend silhouet in de voorgrond creëert. Daaronder een close-up-foto van een bloem in een wat minder alledaagse compositie:
Jan Lukas gebruikte het tegenlicht mooi om zogenaamde 'bokeh-bolletjes' in zijn foto's te creëren. Dat leverde twee prachtige, kleurrijke platen op:
Ook in de eerste foto van Tina zijn de mooie lichtvlekjes in de achtergrond te zien die een extraatje vormen achter de ontluikende bloesem van de sleedoorn. In haar tweede foto gebruikte ze tegenlicht in de stad voor een contrastrijke zwart-wit-foto:
Ronald ging op pad in Arnemuiden en wist in zijn tegenlicht-foto's tevens een leuke 'lensflare' vast te leggen.
Eigenlijk is lensflare een optische fout, maar het kan juist heel veel extra sfeer aan een foto geven:
Reactie plaatsen
Reacties