Spiegeltje, spiegeltje...

Gepubliceerd op 5 oktober 2023 om 18:31

De clubavond van 18 september 2023 stond in het teken van het thema spiegelbeeld/reflecties. Een veelzijdig thema omdat reflecties op heel veel plekken in ons dagelijks leven zijn te vinden, maar als je er niet bewust op let, loop je er vaak aan voorbij.

Door een weerspiegeling te gebruiken kun je als fotograaf extra creatief zijn in je compositie. Reflecties kom je tegen in bijvoorbeeld water, maar ook in winkelruiten en autoramen. Eigenlijk kun je ieder oppervlak dat enigszins spiegelt gebruiken in een foto. Daardoor laat je als fotograaf de wereld net even op een andere manier zien. Ook ontstaan er soms onverwachte interacties in het beeld.

De foto bovenaan dit artikel werd gemaakt door clublid Berry van der Haar; door de reflectie ontstaan verschillende lagen waar je lang naar kunt kijken!

Het volgende beeld is eveneens van de hand van Berry - de mengeling van licht, schaduwen en reflecties vormt een mozaïek dat bijna abstract wordt:

 

 

Arina ging aan de slag met reflecties tijdens haar vakantie in Denemarken. Spiegelende gebouwen en objecten zijn ook mooi om de omgeving op een andere manier weer te geven. En dat je voor een interessant beeld soms alleen een regenplas nodig hebt, bewijst de tweede foto: 

 

Van Miranda twee heel klassieke reflecties met een zeer fraaie centrale compositie:

 

Tina maakt regelmatig foto's van reflecties in geparkeerde auto's. Hierdoor ontstaan vaak vreemde vervormingen van gebouwen, waardoor een speels beeld ontstaat. En natuurlijk is het Depot in Rotterdam een bijzonder fijne plek om met spiegelingen aan de slag te gaan:

 

Jan Lukas fotografeerde twee keer weerspiegelingen in ruiten, maar op verschillende manieren. Bij de eerste zie je eigenlijk twee gebouwen in één. Bij het tweede beeld moet je toch even goed kijken hoe het in elkaar zit:

 

Van Aart twee knappe beelden van een zonsondergang die weerspiegeld wordt in het water:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.