Een onderwerp, 4x anders

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 16:36

Gedurende het eerste halfjaar van 2023 stond er een thema op het programma waarvoor onze clubleden meer tijd kregen om zich erin te verdiepen. Het idee erachter was om een bepaald onderwerp of voorwerp te kiezen en dit gedurende een aantal maanden op verschillende momenten vast te leggen en dan op een zodanige manier dat er een serie van 4 foto's zou ontstaan: 1 onderwerp, maar dan 4x anders. 

Op deze manier kun je als fotograaf variatie aanbrengen door bijvoorbeeld in verschillende seizoenen, weersomstandigheden of tijdstippen te fotograferen. Of je kunt een onderwerp op verschillende plaatsen fotograferen. Natuurlijk heb je als fotograaf daarbij de vrijheid om creatief te zijn!

In de praktijk bleek het toch nog best lastig om wat langer bezig te zijn met een bepaald onderwerp. Soms is het al moeilijk om een onderwerp te kiezen dat zich hiervoor goed leent en natuurlijk heeft ook niet iedereen de tijd of gelegenheid om terug te gaan naar een bepaalde plek. En om een serie van 4 gelijkwaardige foto's te maken die een samenhangende serie vormen is ook niet altijd zo heel makkelijk.

Het thema kwam mooi tot uitdrukking in de serie van Jan Lukas, die een aantal malen een bepaalde locatie bezocht om deze bij duidelijk verschillende omstandigheden te fotograferen. Dat leverde een fraaie serie op van beelden die elkaar echt versterken.

Arina was aanvankelijk begonnen met 2 foto's van een onderwerp in zwartwit, maar over het vervolg was ze minder tevreden, dus zij switchte naar een ander onderwerp: de rode boerenzakdoek die regelmatig op verschillende plekken opduikt. De foto hierboven is er een uit deze serie, de overige drie foto's staan hieronder:

 

 

Jan Lukas fotografeerde de N665 (oude rijksweg) bij Lewedorp, die wordt geflankeerd door enkele markante bomen. Door steeds dezelfde plek en hetzelfde standpunt te kiezen (laag en midden op de weg) laten de foto's mooi de wisselingen in seizoenen en verschillende licht- en weersomstandigheden zien. Samen vormen de vier foto's een fraaie en zeer sterke serie: 

 

Berry koos de Sint-Jacobskerk in Vlissingen uit als onderwerp en dan met name de toren ervan. Hij fotografeerde de toren vanuit verschillende standpunten en op verschillende momenten, en dan bewust in zwart-wit zodat er eenheid in de serie ontstaat:

 

 

Een zebrapad in haar eigen omgeving vormde het onderwerp voor de serie van Tina. Het is een wat alledaagse plek waar je meestal aan voorbij loopt zonder er echt bewust op te letten wat er allemaal voorbij komt.
Tina fotografeerde deze locatie van verschillende kanten op meerdere momenten en met diverse vervoersmiddelen in beeld, zodat er een serie met dynamische straatbeelden is ontstaan:

 

 

Miranda ging aan de slag op het strand; zij fotografeerde daar verschillende soorten schelpen. Dit leverde de volgende aantrekkelijke serie op:

 

 

Ronald legde op vakantie in Normandië dit bijzondere beeld van verschillende kanten vast. Een mooi onderwerp dat door de reflecties erin nog wat extra's laat zien:

 

 

Aart zag in het water van de vijver in zijn tuin een spel van tekeningen in licht en kleur. Door bijvoorbeeld een iets langere sluitertijd te gebruiken kunnen hierin ook abstracte vormen ontstaan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.