Fotograferen is tegenwoordig populairder dan ooit! Bijna iedereen heeft ook een camera op zak, want met de meeste smartphones kun je best goed fotograferen. Veel beginnende fotografen krijgen hierdoor de smaak van het fotograferen te pakken. Omdat de mogelijkheden van een smartphone-camera toch wel beperkt zijn, willen veel aspirant-fotografen na enige tijd toch graag de overstap maken naar een meer traditionele camera.
De vraag 'welke camera kan ik het beste kopen?' komt online vrij regelmatig langs. Die vraag is echter niet zo heel makkelijk te beantwoorden, want het kiezen van een camera is namelijk best persoonlijk. Tina heeft daarom een aantal keuzes op een rijtje gezet:
Tips voor aankoop van een camera
Wat je eerst voor jezelf kunt bepalen is:
- wat is je budget?
- wil je een camera met verwisselbare lenzen?
- hoe groot/zwaar mag de camera zijn?
- wil je een nieuwe camera of mag deze eventueel ook tweedehands zijn?
Camerakeuze is heel persoonlijk: voor de een maakt het bijvoorbeeld niet uit hoe groot/zwaar de camera is, maar er zijn ook mensen die vol goede moed een spiegelreflex kochten en deze vervolgens nauwelijks gebruiken omdat ze het teveel gedoe en gesjouw vinden.
Het is natuurlijk jammer als de camera vooral in de kast blijft liggen - misschien was een ander soort camera dan beter geweest! Ook is het best belangrijk hoe een camera in jouw hand ligt, of de knopjes prettig te bedienen zijn en dat de menustructuur logisch is en niet te ingewikkeld. Op het eerste gezicht lijken dit misschien niet zulke belangrijke dingen als je op zoek bent naar de ‘beste’ camera.
Maar op zich zijn alle camera’s die tegenwoordig verkocht worden over het algemeen prima: met alle kun je goede foto’s maken. Er zitten natuurlijk wel wat verschillen tussen de specificaties, maar voor veel soorten fotografie heb je bijvoorbeeld niet de allersnelste autofocus nodig of iets dergelijks. En dat een camera voor jou prettig is in gewicht en bediening is dan toch vrij belangrijk, dat bepaalt namelijk of je de camera graag gebruikt en meeneemt, of dat deze meestal ongebruikt thuis blijft liggen.
Grofweg kun je digitale camera's onderverdelen in verschillende soorten *:
- compact- en bridgecamera's: deze zijn vrij compact/handzaam en hebben een ingebouwde lens, vaak een zoomlens. Bij bridgecamera's heeft de ingebouwde zoomlens een ontzettend groot bereik, die erg veelzijdig is. Wel is een nadeel dat de sensor van dit soort camera's relatief klein is (1/2.3") en dat ga je terugzien in de beeldkwaliteit: die gaat vrij snel achteruit bij minder goed licht. Sommige compact- en bridgecamera's hebben een wat grotere sensor (1"), waardoor de beeldkwaliteit dicht in de buurt komt van die van een camera met verwisselbare lenzen, maar deze 'high end'-camera's zijn dan vaak ook relatief duur.
- spiegelreflexcamera's en spiegelloze systeemcamera's: dit zijn camera met verwisselbare lenzen (een 'camerasysteem'). Deze twee typen zijn grotendeels vergelijkbaar, de spiegelloze systeemcamera maakt gebruik van een aantal technieken die ook in spiegelreflexcamera's worden gebruikt (bijv dezelfde typen sensor). Ze hebben ook een relatief grote sensor (APS-C, MFT of 'fullframe').
Het grootste verschil tussen spiegelreflex- en systeemcamera's is de manier van scherpstellen: bij een spiegelreflexcamera wordt er scherpgesteld via een spiegelhuis, bij spiegelloze systeemcamera's wordt er rechtstreeks scherpgesteld op de sensor. Omdat het spiegelhuis ontbreekt, is de body van een spiegelloze systeemcamera meestal ook wat compacter en kleiner. Dat laatste geldt echter niet altijd voor de erbij passende lenzen.
Als je graag zou willen beginnen met een camera met verwisselbare lenzen, houd er dan rekening mee dat deze vaak verkocht worden met een zogenaamde kitlens. Die is prima om mee te leren fotograferen, maar op een later moment willen mensen vaak wel een wat betere lens. De prijzen daarvan kunnen echter flink uiteenlopen, afhankelijk van merk/model camera, dus de keuze voor een bepaalde camera heeft ook gevolgen voor latere uitgaven. Je zit namelijk vast aan de lensvatting van die camera. Daarom is het verstandig om ook alvast naar prijzen van eventuele toekomstige lenzen te kijken; zo kun je nare verrassingen in de toekomst voorkomen, zeker als je geen onbeperkt budget hebt.
Soms wordt online aangeraden om meteen een ‘betere’ (duurdere) lens dan de kitlens aan te schaffen, maar het is vaak toch best een goed idee om te beginnen met de kitlens. Die kost namelijk meestal weinig extra en daarmee kun je vaak goed ontdekken waar je voorkeuren met betrekking tot bepaalde brandpunten liggen. Dat is namelijk vrij persoonlijk en het risico op een verkeerde aankoop van lenzen is best groot als je nog niet zo goed weet wat je nodig zal hebben.
Als je mensen in je omgeving kent die fotograferen met een ‘echte’ camera zou je die eens kunnen vragen of ze wat uitleg willen geven over hun apparatuur: vraag of je de camera mag bekijken en wat ze verder nog hebben aan toebehoren.
Ga ook eens kijken bij een goede camerawinkel en houd eens wat modellen vast. Zijn er camera’s die je meer aanspreken? Beslis echter nog niet te snel maar maak misschien een soort shortlist en ga daar wat meer over lezen. Elke camera heeft plus- en minpunten, het gaat erom welke voor jou van belang zijn en welke niet. Er zijn heel goede review-websites, waar camera's en andere apparatuur uitgebreid worden getest en beschreven - bijvoorbeeld op dpreview.com, maar er zijn zeker nog meer websites waar je heel veel informatie en vergelijkingen kunt vinden.
Tegenwoordig zijn veel nieuwe cameramodellen van het type (spiegelloze) systeemcamera, maar veel cameralijnen zijn nog niet zo lang op de markt en er zijn nog minder lenzen etc voor verkrijgbaar. En ze zijn meestal een stuk duurder, zeker de lenzen! Qua werking zijn deze camera's grotendeels vergelijkbaar met spiegelreflex.
Laat je in de winkel of online niet te snel aanpraten dat je een duurder model nodig hebt, want ook met een relatief eenvoudige en oudere spiegelreflex kun je de prachtigste beelden maken. Om te leren fotograferen zijn dit heel goede camera’s die heel veelzijdig zijn en waarmee je mooie foto’s kunt maken als je er wat vaardigheid mee hebt. Het komt uiteindelijk toch neer op je eigen ervaring, kennis en inzicht: het is niet de camera die de foto maakt maar de fotograaf! Ook een goede lens kan veel verschil uitmaken: deze bepaalt beeldhoek en heeft grote invloed op beeldkwaliteit en scherpte, lichtsterkte en snelheid van autofocus.
Als je het fotograferen met een instelbare camera nog helemaal moet ontdekken en nog niet zeker weet of je dit leuk vindt en er daarom nog geen kapitaal aan uit wilt geven, dan zou een goede tweedehands spiegelreflexcamera een verstandige keuze kunnen zijn. Deze camera's bieden veel waar voor je geld: met name Canon en Nikon hebben veel van dit soort camera’s gemaakt waar zijn heel veel toebehoren en lenzen voor verkrijgbaar zijn. Om alle instellingen onder de knie te krijgen en te ontdekken of het wat voor je is, zijn dit uitstekende en veelzijdige camera’s die veel mogelijkheden bieden.
Mocht je later willen upgraden of je komt tot de conclusie dat het toch niet jouw 'ding' is, dan hoef je er vaak niet veel op af te schrijven. Bij een nieuwe camera daalt de waarde bij wijze van spreken al flink vanaf het moment dat je hem uit de doos haalt, maar bij doorverkoop van tweedehands apparatuur hoef je er vaak veel minder op toe te leggen. Vanzelfsprekend staat daar wel tegenover dat je minder of geen garantie hebt, maar op zich zijn dit wel vrij degelijk gebouwde camera's.
Fotografietechniek omvat best veel verschillende dingen (begrippen, instellingen), als je een camera kiest met verwisselbare lenzen (die heeft meestal ook een wat grotere sensor) is meer kennis van instellingen en techniek best belangrijk om hier optimaal gebruik van te maken. Eventueel is een cursus volgen dan toch wel een aanrader. Via YouTube is ook wel informatie te vinden, maar het niveau van de filmpjes is niet altijd goed. Daarnaast wordt de kennis niet gestructureerd aangeboden, zijn er vaak ook commerciële belangen en krijg je geen feedback op je werk.
Heb je de basis eenmaal onder de knie, dan kan het leuk zijn om je aan te sluiten bij een fotoclub! Van elkaar kun je namelijk veel leren en als fotograaf ben je eigenlijk ook nooit uitgeleerd :)
Zoals reeds is aangegeven, is de lens van de camera die je koopt vrij bepalend. Veel beginnende fotografen die op zoek gaan naar een camera letten vooral op de specificaties van de body. De lens vormt regelmatig het sluitstuk in het budget: velen beseffen niet dat de lens die wordt meeverkocht (de zgn kitlens) vaak vooral een 'oefenlens' is. In veel gevallen is dit een korte-zoomlens (bijv 18-55mm) die op zich wel vrij allround is om mee te beginnen, maar zeker niet geschikt is voor alle soorten fotografie.
De kwaliteit van de kitlens is vaak niet heel hoogstaand, maar daar zijn ook uitzonderingen op. Soms worden er wel degelijk érg goede lenzen met de camera meeverkocht, maar dan zie je dat over het algemeen terug in de (veel) hogere meerprijs van die lens.
De keuze van de lens bepaalt in ieder geval grotendeels welke soort fotografie je ermee zou kunnen gaan doen - in dat opzicht is de lens soms nog belangrijker dan de camera zelf. Kwalitatief hoogwaardige lenzen zijn echter vaak ook heel erg duur en het kan best moeilijk zijn hierin een goede keuze te maken. Het is daarom verstandig wel alvast te kijken welke lenzen er evt te koop zijn voor de camera waar je een oogje op hebt, maar misschien toch nog even te wachten met aankoop daarvan tot je iets meer ervaring hebt en de camera hebt leren kennen.
Een camera kopen is dus een zoektocht, maar het is goed om hier tijd en aandacht aan te besteden en hierin gaandeweg je eigen voorkeur te ontdekken. Ik kan wel de camera aanraden die ik heb, maar wat voor mij de beste keuze is hoeft dat niet voor jou te zijn. En van de tijd die je nu alvast investeert in kennis over camera's heb je vaak later ook weer profijt!
* Er bestaan ook nog wel andere soorten camera's of varianten hiervan, maar deze worden het meest verkocht en gebruikt
Reactie plaatsen
Reacties
Dank u wel. Duidelijke info.