Dwalen door Domburg

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 23:25

Op 24 juni sloten we het eerste halfjaar van 2024 af met een fotowandeling door Domburg. Het was een prachtige zomeravond én een van de langste dagen van het jaar, wat voor ons fotografen natuurlijk erg prettig is. Licht is toch een van de belangrijkste ingrediënten voor mooi heldere en scherpe foto's.

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland; het is nog steeds een trekpleister voor veel toeristen en dat brengt de nodige levendigheid met zich mee. Maar Domburg is ook bekend om de kunstenaars die er begin 20e eeuw neerstreken om het Zeeuwse licht vast te leggen. Zo hebben Jan Toorop en Piet Mondriaan hier een aantal schilderwerken gemaakt.
Het idee was om ons bij het fotograferen te laten inspireren door de verschillende kunstwerken die hier zijn gemaakt, maar in de praktijk bleek dat toch nog best lastig te zijn. Toch hebben een aantal clubleden wel een poging gewaagd!

Tijdens een wandeling als deze gaan we over het algemeen gezamenlijk van start, maar op een gegeven moment waaiert de groep dan vaak ook weer een beetje uit. We hadden ons verzameld bij de kerk aan de Markt en van daaraf liepen we naar de duinen, omdat daar nog het meeste licht te vinden was. Een aantal clubleden volgden het pad over de duinen (Boulevard van Schagen),  anderen daalden meteen af naar het strand. Na een tijdje gefotografeerd te hebben rondden we de avond gezamenlijk af met een drankje bij een van de gezellige horeca-tentjes die Domburg rijk is!

Aan de Boulevard van Schagen zijn verschillende aandenkens te vinden aan de kunstenaars van weleer. Zo staan er enkele schildersezels opgesteld en is er een 'Mondriaan-bank' te vinden. Deze bank is geïnspireerd op de latere schilderijen van Mondriaan (in de kleuren rood, geel en blauw); het beeld dat erop zit moet de godin Nehalennia voorstellen. Op de zijkant van de bank staat een tekst van J.C. van Schagen:

"Dit is geen bank van conversatie
Eer een gerecht in meditatie"


Arina legde de bank vast met twee bezoeksters, die zich niets aantrokken van het gedicht! (bovenstaande foto). Leuk is ook het contrast met het strak voor zich uit starende en zwijgende beeld.
   

Jan Lukas liet in de volgende twee foto's zich eveneens inspireren door de Mondriaan-bank, nu vanaf een andere kant bekeken en met ook andere 'bankzitters': 

 

Naast de Mondriaan-bank is het bekende en monumentale Badpaviljoen te vinden. Claudia richtte haar camera op deze mooie details van het gebouw, die door het warme licht prachtig afsteken tegen de blauwe lucht erachter: 

 

Ronald fotografeerde een van de schildersezels samen met de iconische watertoren van Domburg en maakte tegelijkertijd ook een beetje een zelfportret:

 

In onderstaande foto van Arina zou je een verwijzing naar Mondriaan kunnen ontdekken. Het late zonlicht doet het rood van het hek en de klaprozen mooi uitkomen. Leuke details zijn de schaduwen van de planten in de voorgrond en de duinslakjes op het hek:

 

De klaprozen springen er in deze foto van Miranda eveneens erg fraai uit tegen de achtergrond van het groen en de sprietige grasaren:

 

In deze foto van Marcel steken de klaprozen scherp af tegen de grijze betonnen trap. Bijzonder is ook de vorm van de plant:

 

In deze foto van Berry vormen de rode verfkrullen een opvallend accent. Maar wie verder kijkt kan met een beetje fantasie in de afgebladderde blauwe onderkant ook een paar hondjes (of andere dieren) ontwaren: 

 

De volgende foto is eveneens door Berry gemaakt, ook hierin spelen verschillende vormen de hoofdrol en ontstaat een bijna abstract beeld:

 

Op het strand van Domburg staat een lange rij pastelkleurige strandhuisjes die een mooi beeld opleveren. Aart maakte daar een perspectiefrijke compositie mee waarin de schuin weglopende lijnen een hoofdrol spelen. De meeuwen vormen een leuk accent: 

 

Ook Tina was erg gecharmeerd van deze strandhuisjes. Zij maakte hier het volgende tweeluik van:

 

Corjan koos eveneens voor pastelkleuren. Hij bewerkte twee van zijn zeezicht-foto's tot abstracte en pastelkleurige beelden, waardoor deze dicht in de buurt komt van enkele werken die de kunstenaarskolonie uit de vorige eeuw maakte:

 

Het lage zonlicht maakt fraaie schaduwen op het zand, zeker bij de paalhoofden ontstaan er mooie strepen. Hier vastgelegd door Ronald:   

 

Leuk was dat een groep ruiters een rit maakte over het strand terwijl wij aan het fotograferen waren; dat gaf wat extra levendigheid. Claudia wist ze te vangen in het volgende beeld:

 

De laagstaande zon laat het reliëf op het strand prachtig uitkomen. Marcel koos een fraai standpunt waarbij lijnen van het water de blik van de kijker door het beeld heen trekken:   

 

Miranda haar oog en lens vielen op deze biddende torenvalk die boven het duin hing. Het licht valt precies op de kop en het oog:

 

Als laatste deze fraaie plaat van Aart: de schaduwen en contrasten van de paalhoofden komen ook erg mooi uit in zwart-wit:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.