Mens vs natuur

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 15:50

Soms kiezen we als fotoclub een onderwerp waar we wat meer tijd voor nemen. Afgelopen halfjaar was dat het thema 'mens vs natuur', waarbij het de bedoeling was om een samenhangende serie van drie foto's te creëren: een drieluik dus.


In november 2023 hadden we al een eerste - tussentijdse - presentatie van dit thema bekeken en besproken. Sommige clubleden zijn daarna opnieuw aan de slag gegaan met dit thema, terwijl andere clubleden voortborduurden op hun aanvankelijke selectie van foto's.

 

Het fotograferen in een serie van drie is al vaker aan de orde geweest in ons programma. Seriefotografie vraagt eigenlijk toch een wat andere benadering dan het maken van drie losse foto's, en dat maakt het werken in series erg leerzaam! Het idee erachter is dat de drie foto's in de serie samenhangen én elkaar versterken. Dat kan op verschillende manieren aangepakt worden. Zo kan het gaan om variaties in eenzelfde onderwerp of compositie, maar je kunt er ook voor kiezen om details van een bepaald onderwerp te fotograferen. En in een serie kun je ook een wat abstracter onderwerp proberen vorm te geven.

Tijdens de clubavond van 22 januari hebben we de tweede presentaties van 'mens vs natuur' bekeken, maar het idee van samenhang kwam niet bij alle inzendingen goed tot zijn recht. Berry heeft daarom voor de clubavond van 5 februari een nieuwe presentatie in PowerPoint gemaakt van een aantal series om te kijken of daarin de essentie van het drieluik beter tot uitdrukking zou worden gebracht. Door deze in de vorm van een collage te zetten ontstond er in een aantal gevallen inderdaad meer samenhang tussen de beelden. 

 

Het thema "mens versus natuur" kun je op diverse manieren invullen. Berry heeft de verschillende benaderingen van de clubleden op de volgende manieren samengevat:

* Hoe ga je om met afval in de natuur - Claudia

* De mens wil de natuur beter maken - Berry

* De natuur naar je hand zetten - Tina

* De kracht van de natuur gebruiken voor je hobby - Corjan

* Hoe neem je de natuur als hindernis - Miranda, Berrie

* Kunstmatige natuur - Monique

* De mens geniet van de natuur - Theo

* Groeikracht - Aart

* De natuur als hindernis gebruiken - Arina

* Natuur in verschillende verhoudingen - Jan Lukas

* Creaties van de mens in de natuur - Marcel

Alle ingestuurde series zijn hieronder te zien.

 

Claudia, een van onze nieuwe clubleden, koos voor een heel creatieve benadering: zij maakte er een mooi beeldverhaal van! Bovenstaande foto is het eerste beeld uit haar serie, maar hieronder zie je het gehele verhaal nog eens bij elkaar, inclusief de bijbehorende tekst:

 

 

Foto 1: het probleem van plastic afval op onze stranden

 

Foto 2: de jeugd maakt ouderen bewust van vervuiling

 

Foto 3: jong en oud zorgen beter voor natuur en aarde!                                                 

 

 (bedacht en gefotografeerd door Claudia Pronk om het probleem van het plastic afval onder de aandacht te brengen )

 

 

Berry had al langer het idee om tot uitdrukking te brengen dat de mens vaak probeert de natuur beter te maken of zelfs te verbeteren en ging daarmee creatief aan de slag. Dat leverde het volgende fraaie drieluik op:

 

 

 

De mens probeert zelfs de manier waarop bomen groeien te sturen, dat kun je bijvoorbeeld zien bij leilinden. Door Tina op de volgende manier vastgelegd: 

 

 

 

Corjan laat zien hoe de mens de kracht van de natuur gebruikt om bijvoorbeeld een hobby uit te oefenen, zoals bij deze paraglider op het strand. Deze gebruikt de thermiek om zich omlaag en weer omhoog te kunnen bewegen:

 

 

 

Hoe de mens het water (onderdeel van de natuur) op verschillende manieren overbrugt, is fraai gefotografeerd door Miranda:

 

 

 

In deze foto's van Monique is te zien dat de mens de natuur soms na probeert te maken op creatieve manieren:

 

 

 

Berrie laat achtereenvolgens zien hoe de mens opgaat in de natuur, dat de natuur geëxploiteerd wordt en dat de natuur het soms ook weer overneemt:

 

 

 

In deze fraaie serie van Theo is te zien hoe de mens vooral ook kan genieten van de natuur:

 

 

 

 

Hoe de natuur de door mensen gemaakte bouwwerken ook weer dreigt over te nemen, is vastgelegd door Aart: 

 

 

 

Mag de mens de natuur betreden of niet? Verschillende invalshoeken hierop zijn gefotografeerd door Arina:

 

 

 

Jan Lukas speelde in zijn foto's met de verhoudingen tussen mens en natuur:

 

 

 

 

In deze serie van Marcel is het samenspel tussen mens en natuur mooi te zien:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Peter Poortvliet
3 maanden geleden

Mooie drieluiken met verschillende ingangen over mend en natuur. Mooi gedaan.