Stilleven met groente/fruit

Gepubliceerd op 22 februari 2025 om 21:47

Stillevens vormen een klassiek thema binnen de schilderkunst, maar er zijn ook veel fotografen die zich hiermee bezighouden. Vaak gaat het dan om fine-art-fotografie: foto's die sterk doen denken aan schilderijen. Maar er zijn ook eigentijdsere soorten stillevens te vinden - met bijvoorbeeld bijzondere objecten of door creatief om te gaan met de compositie. 

 

Afgelopen voorjaar hebben een aantal van onze clubleden een boeiende presentatie bijgewoond die de Rotterdamse fotograaf/kunstenaar Hester Blankestijn gaf bij fotoclub DiFo in Goes. Zij maakt zeer weelderige stillevens van technisch hoog niveau met heel veel details - en dat in een klassiek aandoende opstelling. Tijdens deze avond kregen we een heel interessant kijkje in de 'keuken' van Hester, en dat ook nog eens op een erg leuke manier verteld! Daarnaast liet ze ons diverse voorbeelden zien van andere fotografen met heel verschillende benaderingen van stillevens. 

De presentatie van Hester was voor ons aanleiding om het onderwerp stillevens eveneens een keer in ons eigen programma op te nemen. Daarbij leek het ons leuk én praktisch om als invalshoek groenten en/of fruit te kiezen: die heeft vrijwel iedereen in huis en ze zijn vaak vrij fotogeniek qua kleuren en structuur/textuur. Het maken van een stilleven is echter niet zo makkelijk; het vraagt veel oog voor detail en compositie en ook het licht speelt een belangrijke rol.

Een groot verschil tussen het fotograferen van een stilleven en veel andere soorten fotografie is dat je bij een stilleven zelf aan de slag moet gaan met het arrangeren van de verschillende objecten die je wilt gaan fotograferen. Hoe zet of leg je ze neer, welke onder- en achtergrond kies je, op welke manier ga je dit belichten en vanuit welk standpunt leg je dat dan vast? Het maken van de foto zelf is eigenlijk slechts een relatief beperkt onderdeel van dit hele proces van het creëren van een 'setting'.

Geen gemakkelijk onderwerp dus, en sommige clubleden gaven ook aan dat dit niet helemaal hun 'ding' was. Als lid van een fotoclub word je soms inderdaad een beetje uit je comfort zone getrokken, maar het is vaak wel leerzaam om eens op een andere manier te werk te gaan - ook al is dat moeilijk en zijn de resultaten niet altijd zoals je ze het liefst zou willen zien...

Tijdens de clubavond van 17 februari hebben we een aantal van de gemaakte stillevens bekeken. Hierbij gaven de clubleden ook uitleg over hoe de ideeën en foto's tot stand waren gekomen, wat het een leuke en interessante clubavond maakte.

Opvallend was dat veel van onze fotografen ervoor hadden gekozen om naast een vrij traditioneel stilleven ook een wat 'eigener' en soms zelfs minimalistisch beeld te maken. Dat laatste riep wel de discussie op in hoeverre de foto dan nog een echt stilleven genoemd kan worden. Over het algemeen is er bij een stilleven namelijk sprake van meerdere objecten en/of beeldelementen, die op een bepaalde manier worden gearrangeerd tegen een achtergrond. Sommige van de ingestuurde foto's vallen waarschijnlijk eerder onder bijvoorbeeld close-up- of macrofotografie. Het bespreken of een foto past binnen een bepaald thema is echter eveneens erg leerzaam.

 

De foto boven dit artikel is gemaakt door Miranda. Het is een heel vrolijk en kleurig geheel geworden, met als de blikvanger de paprika die tot leven lijkt te zijn gekomen in dit 'bos' van boerenkool, bloemkool en broccoli!
Een heel speels beeld dat spontaan een glimlach oproept :)   

Miranda maakte eveneens onderstaande foto: door de groenten door te snijden zie je de binnenkant, waarmee een dynamisch ogend geheel ontstaat.  

 

 

Arina maakte deze foto in haar mini-studio: een bord met groenten in verschillende tinten rood. Door er met een plantenspuit wat waterdruppeltjes over te spuiten ziet alles er fris en smakelijk uit:

 

Door het licht van onderaf te laten schijnen op deze plak van een flespompoen wist Arina een beeld te creëren die de kleur en structuur van de pompoen erg mooi tot zijn recht laat komen. De losse pompoenpitjes voegen veel toe aan de compositie: 

 

Beate koos voor de combinatie van een sinaasappel die in spiraalvorm is gesneden met daarnaast een schelp waarin de spiraal terugkomt. Er is bewust gekozen om er een modern schilmesje aan toe te voegen zodat een eigentijds geheel ontstaat. De belichting en weerspiegeling maken het een interessant beeld: 

 

De volgende foto is ook gemaakt door Beate. Door een lichtje achter het blad van de roodlof te plaatsen, komen de structuur en kleur ervan prachtig naar voren. Er zit herhaling in de ronde vormen en de kleuren versterken elkaar eveneens:

 

Nico koos voor een relatief eenvoudige, maar krachtige compositie. Daardoor gaan de details meer opvallen, zoals de vorm van de steeltjes van de pepers. Rood is natuurlijk een erg aansprekende kleur en de pepers vormen een dankbaar onderwerp:

 

Ook van Nico is deze foto van een enkele peper tegen een egaal zwarte achtergrond, hetgeen een tamelijk minimalistisch beeld oplevert. Het steeltje is mooi scherp en gedetailleerd:

 

Berry liet zich inspireren door de klassieke stillevens uit de schilderkunst. Hij maakte er een prettig evenwichtig beeld van. Mooi detail is dat het steeltje van de appel rechts precies de bolling van de fles erachter volgt:

 

Ook van Berry is dit speelse stilleven met een knipoog :) 

 

Aart legde een fraai gekleurd glas op zijn kant waar het licht mooi doorheen speelt. De druiven passen hier goed bij; op deze manier lijkt een soort hoorn des overvloeds te zijn ontstaan:

 

Door een ui door te snijden, de ringen los te maken en vervolgens de kleur van de foto aan te passen, creëerde Aart een abstract aandoend beeld: 

 

Peter ging op zoek naar een passende achtergrond voor deze mooi verse bloemkool en vond inpakpapier met bijna dezelfde structuur als de bladeren die om de kool heen zitten gevouwen. Dat levert een verrassend harmonieus beeld op:

 

De keuken is een prima plek om stillevens vast te leggen. In deze foto van Peter is ook goed te zien dat de binnenkant van de bloemkool eveneens een fraaie structuur heeft:

 

Door een papieren groentezak te gebruiken en daar de groenten in/voor te leggen, wist Jan een rustiek stilleven te creëren, dat mede door het mooie warme licht de sfeer oproept van een Franse keuken:

 

Een prachtig scherp detail van een appel, eveneens gefotografeerd door Jan:

 

Uien hebben een fraaie structuur, zowel aan de binnen- als buitenkant. In deze foto van Tina vormt de doorgesneden rode ui de blikvanger:

 

Door het tegenlicht krijgen de ui en de sjalot opeens een heel andere uitstraling, waarbij in deze foto van Tina vooral de schaduwen erg opvallen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb