Panoramafotografie

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 16:10

Panoramafotografie stond al een tijdje in de planning; afgelopen voorjaar had Berry reeds een korte introductie van dit onderwerp verzorgd. Tijdens de clubavond van 3 oktober konden we gezamenlijk de resultaten bekijken.

Het was leuk om te zien dat clubleden dit onderwerp op verschillende manieren hadden uitgewerkt. Bij een van de gemaakte foto's kwam ook nog even de vraag naar voren wat een 'panoramafoto' nu eigenlijk precies is: gaat het hierbij vooral om een 'breed' beeldformaat of moet je het strikter benaderen en moet het echt om een landschap gaan? Van Dale geeft als definitie 'een weids vergezicht' en zo was het door de meeste clubleden ook wel ingevuld.

 

Het was in ieder geval weer een leerzaam onderwerp! Zeker omdat de getoonde panoramafoto's op verschillende manieren gemaakt waren. Zo hadden sommige clubleden een aantal foto's achteraf aan elkaar 'gestitcht' met een bewerkingsprogramma. Maar veel smartphones en camera's kunnen ook 'direct-klaar' panoramafoto's leveren: door de camera gelijkmatig langs een horizontale lijn te bewegen stelt de software in de camera een brede foto samen. Een andere mogelijkheid is een 'gewone' foto (die met een breed perspectief gemaakt is) aan de boven- en onderkant afsnijden zodat een panoramisch beeld ontstaat. Het gebruikte brandpunt is hierbij van invloed op eventuele vertekening: een groothoeklens geeft gebogen lijnen in de foto en zeker bij een samengestelde foto kan dit bepaalde 'bollingen' (cilinderperspectief) in het beeld geven.  

 

Het fraaie panorama hierboven (Nieuwendijk in Vlissingen) is gemaakt door Jan Lukas. Hieronder een selectie van de overige panoramafoto's die we bekeken hebben.

 

Dit schilderachtige beeld is door Berry vastgelegd

 

Een heel ander - en bijzonder vrolijk - strandbeeld, gezien door Arina

 

Gezicht op Vlissingen vanaf Breskens, door Tina

 

Kasteel Westhove in breed perspectief, door Miranda

 

Landschap bij Arnemuiden, door Jan Ploeger

 

En tot slot deze wat abstractere foto van Aart, die laat zien dat een panoramastand op de smartphone ook creatief kan uitpakken bij een lastig te fotograferen onderwerp (Holocaust-monument in Berlijn).  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.